![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiMKaJX0y1YgsRjG3YEijEmYyY5y-GZwJDpYYDOr5M6mkDmtehgUbgnYwuzvfq8jZ5ZDqojCNylGyEnw98uxPi0pi0ZgC2zZRkmfH1NdvYwTcgo8F1wixyn35ad9m9m1hGwPflxorys62en/s400/blueberry+saucefiling+pic.jpg)
3/4 - 1 cawan (150-200gm) gula pasir
1/2 camb (8gm) tepung jagung
1/8 camt serbuk kulit kayu manis - optional
1/8 camt garam
2/3 cawan (160ml) air
454gm atau 3 cawan fresh/frozen blueberries
1/8 camt esen vanila - optional
parutan lemon - dari 1 biji
1-2 camt jus lemon
cara:
- masukkan gula, tepung jagung, serbuk kulit kayu manis, garam dan air ke dalam mangkuk tahan panas
- kemudian kacau sehingga semuanya sebati
- setelah itu masukkan blueberries dan kacau sehingga sauce menjadi pekat dengan api yang sederhana panas
- kalau hendaklah sauce yang cair bolehlah ditambahkan sedikit air
- boleh ditambahkan gula ikut kemanisan masing2
- akhir sekali masukkan esen vanila, jus lemon dan parutan lemon
- kacau sebati
- tutupkan api oven dan biarkan sejuk sebelum disimpan di dalam fridge
0 comments:
Post a Comment