![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVsuU9KzS0AjFqakLiEq2EUgdqe8zmZCEm1v-X5mcuZCCuc7QilFhS2vTulBXMbns-H6uNDFZau2NZYuA6jBmpBFxX7B8EkpdyfZ-KCA9lRu_qbQ8-1mcHQ-_QfE49dt4NqrckfNAgXOcY/s400/hot+dog+rolls+2.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhhuTq6wmbCmQmAnYuNzfwazBgKz0QOx16ToItnmpSw9BH2l0AyHikUJSn0zWkkKbXr01Rg3ZQ8qjXC_mYxpQNYRgLygnOabZesM6oEvC70ZH9_skhi5OHF9kpJSN9MXrz6gLEZbwm0dY7e/s400/Frank+hotdog.jpg)
160gm tepung roti
40gm wheat flour
4gm (1 1/4 camt) instant yeast
26gm gula pasir
3gm garam
6gm tepung susu
20gm telur
20gm mentega
106gm air
8 biji sosej
breadcrumb
olive oil - untuk sapuan
telur - dipukul sedikit
cara:
1. masukkan kesemua bahan ke dalam bread machine dan tekan setting untuk doh. tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam
2. bila dah siap keluarkan dan tumbuk2kan doh untuk mengeluarkan angin
3. setelah itu bahagikan doh kepada 8 biji (50gm setiap satu) dan bentukkan bulat. rehatkan doh selama 15 min
4. kemudian ambil satu doh dan canaikan (gambar A & B) menjadi bentuk sosej sepanjang 40cm
5. lilitkan doh pada sosej (gambar C, D, E & F) dan lakukan sehingga habis
6. sapukan telur keseluruhan sosej yang telah dilit dengan doh (gambar G) dan gelekkan ke atas breadcrumb (gambar H & I)
7. susunkan ke atas baking tray yang telah digris dan biarkan doh naik dua kali ganda selama 45 min - 1 jam
8. bakar pada suhu 180-190C selama 15-20 min atau sehingga masak dan keperangan
9. keluarkan dari oven dan sapukan dengan olive oil jika suka supaya roti sentiasa lembut
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgp36-8iewgI3l8QehWfdaHFg5pav6p5UVF51UHhD8yWomoYxk3N7JUt31PfAE-D2AJ_AoXADdlm2cD0REhNBHFkiRfw2rUcmHxrIeThmFiNhBRMp8b1Lr6d273WVEZrIz-T7hfPC-lpq2B/s400/step+by+step+hot+dog+rolls.bmp)
0 comments:
Post a Comment