Pages

10 February 2009

Gulai ayam jus tomato

Bahan-bahan:
500gm ayam - dipotong kecil
2 sudu besar rempah kari ayam - dibancuh dengan sedikit air supaya menjadi paste
2 biji ubi kentang - dipotong wedges
1 batang karot - dipotong kecil
minyak - untuk menumis
garam dan gula secukup rasa

Bahan2 kisar:
3 biji buah tomato
1 cawan air

Bahan2 hiris:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia

Bahan2 tumis:
1 pelepah daun kari
2cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih

cara:
  1. panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumis dan bahan2 hiris sehingga wangi dan garing
  2. masukkan rempah kari dan kacau rata
  3. bila sudah naik minyak masukkan ayam, ubi kentang, karot dan buah tomato mesin
  4. kacau rata dan biarkan ayam, ubi kentang dan karot empuk
  5. kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa
  6. perlahankan api dan biarkan naik minyak
  7. hidangkan bersama2 dengan nasi putih atau roti

note: rasa seperti kari ayam tapi tidak menggunakan santan atau susu segar. resepi yang ringkas lagi sedap

source: k.hanieliza

1 comments:

hani said...

ahhh... gulai ayam sihat.. :)
mesti cuba

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin