Pages

13 September 2009

Mee hoon beriani

Bahan-bahan:
450gm bihun - direndam dengan air panas supaya lembut
2 camt pewarna kuning - ditaburkan ke atas bihun dan gaulkan supaya warna sekata
2 sudu teh serbuk lada hitam
1 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu makan minyak sapi/makan
4 biji buah tomato - belah 2 dan dihiris nipis
1 batang cili hijau - dibelah 2 atau hiris
1 batang cili merah - dibelah 2 atau hiris
1 ikat daun pudina - dihiris
1 ikat daun ketumbar - dihiris
1 sudu besar rempah beriani
250ml (1 cawan) air
1 cawan bawang goreng
1 tin kecil kacang peas
secekak sawi - dipotong
garam secukup rasa

Bahan2 kisar:
1 inci halia
3 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering - kalau nak pedas tambahkan

cara:
  • ayam dilumurkan dengan garam dan serbuk lada hitam
  • perapkan selama 15 min
  • kemudian gorengkan sehingga garing dan ketepikan
  • panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan garing
  • masukkan garam, kedua2 cili, rempah beriani, bawang goreng dan kedua2 daun
  • kacaukan selama 2-3 min sehingga sebati
  • tuangkan air dan biarkan sehingga mendidih
  • masukkan ayam dan gaul rata
  • biarkan ayam sebentar dan angkat
  • ketepikan ayam dan biarkan rempah
  • tambah garam jika perlu
  • masukkan sawi, bihun dan gaulkan rata
  • akhir sekali masukkan kacang peas, buah tomato dan ayam tadi
  • gaulkan semua sehingga sebati
  • angkat dan hidangkan

source: k.rossya (ubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin