Pages

9 January 2010

Aiskerim jagung

Bahan-bahan:
2 1/2 cawan coffeemate creamer
2 cawan (500ml) susu segar
1/2 cawan gula pasir
1/2 tin jagung krim
sedikit pewarna jagung

cara:
  • satukan coffeemate creamer, susu segar, gula dan kacaukan sehingga semuanya larut dan sebati
  • kemudian masukkan jagung krim, sedikit pewarna kuning dan kacaukan lagi sehingga sebati
  • tuangkan adunan ke dalam bekas dan simpankan di dalam freezer sehingga ianya separuh beku
  • selepas itu keluarkan dan tuangkan ke dalam mangkuk adunan yang besar
  • pukul dengan menggunakan mixer sehingga ianya gebu dan double-up the volume
  • masukkan semula ke dalam bekas dan simpan di dalam freezer sehingga ianya beku
  • selepas itu bolehlah dihidangkan

note: boleh dikurangkan gula kepada 1/4 cawan dan tambahkan 1 tin jagung krim

source: murnie

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin