Pages

12 January 2010

Kek gulung pandan

Bahan-bahan (10-12):
250gm telur - lebih kurang 5 biji saiz sederhana
120gm gula kastor
1 camt ovalette
125 gm tepung gandum
1/2 camt esen vanila
60gm mentega cair
Sedikit pewarna hijau epal
1 camt pandan emulco / pandan paste

Bahan2 aising mentega:
230 g gula aising - diayak
130gm mentega tanpa garam (unsalted butter)

cara:
  • griskan loyang rectangular dan lapikkan dengan kertas minyak
  • pukul semua bahan kecuali pewarna hijau dan pandan emulco sehingga gebu dan kembang
  • kemudian masukkan pewarna hijau dan pandan emulco
  • kacaukan sehingga sebati
  • tuangkan adunan ke dalam loyang dan ratakan
  • bakar pada suhu 180C selama 15min atau sehingga masak dan keperangan
  • setelah masak keluarkan loyang dari oven dan terbalikkan ke atas kertas minyak yang lain
  • biarkan sehingga sejuk dan barulah disapukan dengan aising mentega
  • gulungkan dengan kemas seperti swiss roll
  • setelah itu simpankan ke dalam fridge selama beberapa jam supaya aising mentega melekat elok dan gulungan kek menjadi cantik
  • potong dan hidangkan
  • untuk membuat aising mentega: pukul kedua2 bahan sehingga kembang dan gebu
  • simpankan sekejap ke dalam fridge sementara menunggu kek siap

source: vrie's, myr

2 comments:

Sue @ Nenie said...

Salam Noreen,
Cantik & gebusss jeeee keknya.Wanginya sampai ke sini...

kalau camni cancel lah gi bakery, datang sini je ambik seketoi dua

noreen said...

salam sue - thanks mmg gebus pun kek tu laei pun senang nak buat

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin