Pages

10 December 2008

Orange swiss roll

Bahan-bahan:
Bahan2 A:
3 biji telur
2oz (57gm) gula kastor
1/2 camt baking powder
1/4 camt orange emulco
1/2 camt orange sunquick
1/2 camb ovalette
1.5oz (43gm) tepung gandum
1/2 camb tepung susu
beberapa titik pewarna orange

Bahan2 B:
2oz (57gm) mentega cair

Bahan2 C (Optional):
beberapa titik pewarna - merah, cokelat, hijau - ikut suka masing2

Buttercream icing secukupnya

cara:
  1. masukkan semua bahan2 A & Bahan2 B ke dalam mangkuk adunan
  2. pukul menggunakan electic mixer pukul dengan kelajuan maximum selama 5-7 min
  3. setelah itu ketepikan 2 camb adunan tadi dan masukkan ke dalam 3 mangkuk
  4. kemudian campurkan setiap mangkuk dengan setiap warna dan gaulkan rata
  5. masukkan ke dalam 3 piping bag dan ketepikan
  6. tuangkan adunan ke dalam tin kek yang telah dilapik dengan greaseproof paper
  7. pipekan 3 warna adunan tadi ke atas tin kek
  8. setelah itu bakar pada suhu 170C selama 20 min
  9. setelah masak biarkan di dalam oven selama 5 min dan barulah dikeluarkan
  10. biarkan sejuk seketika dan kemudian angkat greaseproof paper dan terbalikkan ke atas sehelai lagi greaseproof
  11. trimkan kek dan sapukan buttercream ke sekeluruhan kek
  12. gulungkan kek perlahan2 dan balutkan dengan clingfilm
  13. keep in the refrigerator for the buttercream to set sebelum dipotong dan dihidangkan

source: mamafami

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin