3kg tulang lembu (steak bones)
1 camb rempah sup
3 biji ubi kentang
3 senduk cili kisar
3 senduk sos tomato
1 biji telur - dipukul sedikit
garam, gula, serbuk lada sulah dan ajinomoto secukupnya
minyak untuk menumis
Bahan2 kisar:
6 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
1cm halia
cara:
- rebus tulang lembu bersama2 dengan rempah sup sehingga lembut dan empuk lebih kurang 2-3 jam
- sementara itu kupas ubi kentang dan belah 4, rebus sehingga lembut dan blend bersama dengan sedikit air supaya menjadi puree. ketepikan
- panaskan periuk dengan sedikit minyak, tumiskan cili kisar bersama2 dengan bahan2 kisar sehingga garing
- kemudian masukkan tulang lembu yang telah empuk, sos tomato dan juga stok tulang lembu tadi
- jangan digunakan kesemua stok tulang lembu tadi kerana kuah sup tulang ini mestilah pekat
- masukkan garam, gula, serbuk lada sulah dan ajinomoto. kacaukan sebati
- setelah itu masukkan ubi kentang yang telah diblend tadi dan kacau sehingga kuah menjadi pekat
- akhir sekali bolehlah dimasukkan telur yang telah dipukul sedikit tadi dan kacau rata
- biarkan sekejap sahaja dan bolehlah dimatikan api dapur
- angkat dan hidangkan bersama2 roti atau nasi putih
note: very highly recommended. rasa sup tulang ini seperti stew daging
source: rossya
0 comments:
Post a Comment