Pages

9 March 2009

Sambal ikan

Bahan-bahan:
6 ekor ikan kembung
2 keping asam keping/gelugur
8 tangkai cili kering - dikisar
garam dan gula secukup rasa


Bahan2 tumbuk:
sedikit belacan
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah

cara:
  1. ikan kembung dilumur dengan kunyit serbuk dan garam
  2. goreng sehingga garing
  3. angkat dan ketepikan
  4. panaskan minyak tumiskan bahan2 tumbuk sehingga naik bau
  5. kemudian masukkan cili kisar dan asam keping
  6. gaulkan rata
  7. bubuhkan garam dan gula secukup rasa
  8. tumis sehingga pecah minyak
  9. masukkan ikan goreng tadi dan gaulkan rata
  10. angkat dan hidangkan bersama2 dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin