Pages

1 March 2009

Pai tee



Bahan-bahan (lebih kurang 25 biji):
1/2 cawan (75gm) tepung beras
125ml air
2 camb telur
1/2 camt air kapur
1/2 camt garam

Inti - lihat resepi disini

cara:
  1. satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk adunan dan gaulkan sebati
  2. panaskan minyak yang banyak (mesti terendam acuan pai tee) dengan api yang sederhana panas
  3. celupkan acuan pai tee sekejap ke dalam minyak panas tadi
  4. kemudian celupkan ke dalam adunan tetapi jangan sampai celup sehingga penuh cukup sekadar 3/4 (pastikan bahagian bawah pun tercelup sama)
  5. masukkan ke dalam kuali panas tadi dan biarkan seketika sehingga kulit pai tee keras sedikit
  6. kemudian tolakkan kulit perlahan2 dengan garpu sehingga terjatuh ke dalam minyak panas tadi
  7. balik2kan sekali-sekala sehingga kekuningan dan barulah diangkat dan ditoskan di atas kitchen towel
  8. lakukan sehingga habis adunan digunakan
  9. bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara sementara menunggu inti siap
  10. isikan kulit pai tee tadi dengan inti dan bolehlah dimakan bersama2 dengan sos

source: zaliana

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin