Pages

24 October 2009

Mee rebus resepi II

Bahan-bahan:
500g mee kuning
500g tauge - dibuang ekor

Bahan2 kuah:
500g ubi keledek - direbus dan dikisar halus
250g tetel/daging lembu - dicuci bersih dan direbus hingga lembut
sedikit minyak untuk menumis
garam dan serbuk perasa secukupnya

Bahan2 kisar:
3 sudu makan taucho - cuci sedikit jika tidak mahu terlalu masin
4 sudu makan rempah kari daging
6 ulas bawang putih
10 biji bawang merah
1 ibu jari lengkuas
2 ibu jari halia
2 batang serai
1 sudu besar udang geragau kering (kalau tiada boleh guna udang kering) - disangar

Bahan2 taburan:
telur rebus
tauhu goreng
limau kasturi
hirisan cili hijau
hirisan daun sup/bawang
bawang goreng

cara:
  • panaskan minyak dan tumis bahan2 kisar
  • bila sudah berbau wangi, masukkan air rebusan dan tetel/daging lembu
  • kemudian masukkan keledek, garam dan serbuk perasa secukupnya
  • jika hendak manis, masukkan sedikit gula (lebih enak kalau menggunakan gula merah)
  • bila kuah sudah mendidih padamkan api dapur
  • celur mee dan taugeh, lalu toskan
  • cara menghidang: masukkan mee dan tauge ke dalam mangkuk
  • tuangkan kuahnya dan taburkan dengan bahan2 taburan
  • hidangan ini elok dimakan semasa panas

source: k.rossya

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin