Pages

1 November 2009

Nasi minyak

Bahan-bahan:
1 kg beras basmathi - cuci bersih dan toskan
air mengikut paras beras dan lebihkan sedikit
1 cawan minyak sapi
1 sudu makan pes halia
1 sudu makan pes bawang putih
3 sudu makan pes bawang besar
1/2 cawan gajus - dikisar halus
2 sudu makan air mawar
1/2 tin susu cair (evoporated milk)
5 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
1 jari kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 labu bawang besar - dihiris
2 helai daun pandan - disimpul
1/2 cawan daun pudina - dihiris
garam secukup rasa

Bahan2 tabur:
1/2 cawan bawang goreng
1/4 cawan badam hiris - digoreng
1/4 cawan kismis - digoreng

cara:
  • cairkan minyak sapi
  • tumiskan hirisan bawang besar sehingga wangi
  • masukkan daun pandan, bunga cengkih, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang
  • tumis sehingga naik aromanya
  • masukkan pula pes halia, pes bawang putih, pes bawang besar dan tumis lagi sehingga garing sedikit
  • curahkan air, susu , air mawar, gajus kisar dan gaul rata
  • tutup periuk dan biarkan ia mendidih
  • masukkan garam secukup rasa
  • kemudian masukkan pula beras (boleh juga di alihkan ke dalam rice cooker dan masak seperti menanak nasi biasa)
  • setelah kering taburkan hirisan daun pudina, karihkan sedikit, tutup periuk dan biarkan sehingga nasinya masak
  • semasa menghidang, taburkan bawang goreng, badam goreng dan kismis goreng
  • enak dimakan dengan apa sahaja jenis lauk

source: puan asmah laili

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin