Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
1/4 cawan tepung serbaguna
minyak untuk menggoreng
bahan2 sos:
1/4 cawan bawang putih - hiris
1/4 cawan bawang merah - hiris
3 helai daun limau purut - hiris
2 sudu besar daun ketumbar - dihiris
3 batang serai - dihiris
3 - 5 biji cili padi - dihiris
3 sudu besar sos ikan
4 sudu besar air limau nipis
2 sudu besar gula pasir
3 sudu besar pes cili sangai
pes cili sangai:
1 cawan udang kering
2 cawan bawang putih - dihiris
2 cawan bawang merah - dihiris
1 cawan cili kering - dipotong kecil
1/4 cawan air asam jawa pekat
1/4 cawan gula melaka
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan minyak sayuran
cara:
- bersihkan ikan dan keringkan
- gaulkan ikan dengan tepung dan goreng sehingga masak dan garing
- angkat dan toskan
- ketepikan
- cara membuat pes cili sangai: goreng bawang merah, bawang putih dan cili kering sehingga kekuningan/keemasan
- angkat dan ketepikan
- tumbuk/kisar bahan2 yang digoreng tadi bersama dengan udang kering
- panaskan minyak dan tumiskan bahan2 tumbuk/kisar sehingga wangi
- masukkan gula melaka, sos ikan dan air asam jawa
- masaklah dengan api sederhana sehingga pes menjadi pekat
- dah siap bolehlah digunakan dalam apa2 masakan dan selebihnya disimpan di dalam fridge
- untuk membuat sos: masukkan semua bahan dan gaulkan sebati
- curahkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi
- siap untuk dihidangkan dengan nasi putih dan lauk pauk yang lain
source: k.nor, secubit garam
0 comments:
Post a Comment