500gm beras basmathi - cuci bersih dan rendamkan selama 10-15 min dan toskan
air secukupnya - 1 cawan beras = 1 cawan air
1 helai daun pandan - disimpulkan
1/2 kg ayam - dibuangkan segala lemak dan potongkan 5 keping
3 labu bawang besar - didadukan
4 ulas bawang putih - dicincang
5cm halia - hiris
5 biji buah tomato - didadukan
1 sudu besar tomato puree
5 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3cm kulit kayu manis
1 camt pepper powder
1/2 cawan olive oil
1/2 cawan daun pudina & daun ketumbar - dicincang kasar
garam secukup rasa
bahan2 taburan atas nasi:
1/2 cawan roasted cashew nuts
1/2 cawan roasted sliced almonds
bawang goreng secukupnya
cara:
- panaskan olive oil di dalam periuk
- tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan kacaukan selama 1-2 min
- jangan biarkan terlalu keperangan kerana rasanya akan menjadi pahit
- masukkan bawang besar, bawang putih, halia, buah tomato dan kacaukan sehingga sebati
- biarkan selama 5-10 min dan kacaukan sekali sekala
- masukkan ayam, tomato puree, garam, pepper dan kedua2 daun
- kacaukan sehingga sebati dan sehingga ayam 3/4 masak
- apabila kuah sudah hampir pekat keluarkan 3-4 sudu kuah untuk memasak nasi
- biarkan ayam masak lagi sehingga masak (boleh tambahkan air jika terlalu pekat)
- ayam boleh jugak dikeluarkan dan dibakar di dalam oven dan jangan dibuang kuahnya
- di dalam periuk yang lain masukkan air dan daun pandan
- biarkan sehingga hampir2 mendidih
- kemudian masukkan kuah yang telah dikeluarkan tadi dan garam secukup rasa
- biarkan sehingga mendidih dan barulah dimasukkan beras
- kacaukan rata dan bolehlah dialihkan ke dalam rice cooker
- masaklah nasi seperti menanak nasi biasa
- setelah masak bolehlah digembur2kan sekejap supaya sebati
- taburkan bahan2 taburan dan hidangkan dengan ayam tadi, dalca dan salad
source: puan asmah laili
0 comments:
Post a Comment