100gm gula melaka
67gm santan
4 biji telur kuning
2 1/2 camb minyak
1/8 camt garam
93gm tepung gandum
4 biji telur putih
1/8 camt cream of tartar
33gm gula kastor
cara:
- masukkan gula melaka dan santan ke dalam periuk
- masak dengan api sederhana sehingga gula larut dan sebati
- padamkan api dan biarkan betul2 sejuk
- kemudian tuangkan ke dalam mangkuk adunan dan ketepikan
- satukan kuning telur, minyak dan garam ke dalam gula melaka tadi
- pukul dengan menggunakan hand whisker sehingga sebati
- kemudian masukkan tepung dan pukul lagi sehingga rata
- ketepikan
- di dalam mangkuk adunan yang lain pukul telur putih sehingga berbuih
- kemudian masukkan cream of tartar dan pukul lagi
- masukkan gula sedikit demi sedikit sambil dipukul sehingga gebu dan kembang (pastikan apabila diangkat adunan dengan spatula ianya tidak mudah jatuh)
- kaupbalikkan 1/3 adunan putih telur ke dalam adunan gula melaka sehingga sebati
- lakukan lagi sehingga habis adunan putih digunakan
- tuangkan adunan ke dalam tin kek chiffon yang berukuran 20cm
- bakar pada suhu 170C selama 30-40min atau sehingga masak
- setelah itu padamkan api dan biarkan kek di dalam oven selama 5 min
- kemudian keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk barulah dikeluarkan dari tin
- potong dan hidangkan
note: petua untuk mendapatkan chiffon kek yang cantik jangan digris atau dilapik tin kek. cukup sekadar dilap dengan kain bersih. dasar dan dinding acuan yang tidak bergris akan membantu 'memegang' kek yang di dalam proses mengembang naik. chiffon kek yang cantik akan menghasilkan kek yang gebu, ringan dan berongga
source: baking friends unite
0 comments:
Post a Comment