10 ekor sotong saiz sederhana
1/2 cawan santan pekat
kerisik secukupnya
secubit asam jawa - dibancuh dengan sedikit air
garam dan gula secukup rasa
daun limau purut
daun kunyit
bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
2 inci halia
5 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
cili kering secukupnya - kepedasan bergantung pada selera masing2
inti sumbat:
2 biji telur
sedikit bawang besar - dicincang
1/2 camt serbuk lada sulah
garam secukup rasa
cara:
- untuk membuat inti sumbat: pukul telur bersama2 dengan garam, lada sulah dan bawang besar
- kemudian masak secara scrambled eggs tetapi jangan sampai hancur. biarkan ianya berketul supaya mudah disumbatkan ke dalam perut sotong
- angkat dan ketepikan
- bersihkan sotong dan keluarkan semua isi perutnya
- rebuskan sekejap cukup sekadar untuk mengentalkan kulitnya
- angkat dan biarkan sejuk sekejap
- kemudian sumbatkan dengan inti telur tadi dan tutupkan dengan kepala sotong
- cucukkan dengan lidi cocktail untuk menyematkan kepala sotong supaya isinya tidak keluar apabila dimasak nanti
- ketepikan
- panaskan minyak di dalam kuali
- tumiskan bahan2 kisar sehingga garing dan naik minyak
- masukkan gula dan tumiskan lagi sehingga tumisan menjadi pekat dan berkilat
- kemudian masukkan air asam jawa dan garam secukup rasa
- kacaukan rata
- setelah itu masukkan santan pekat dan kacaukan lagi supaya sebati
- pastikan tumisan dikacau sekali sekala supaya ianya tidak hangus
- apabila tumisan hampir menjadi kering bolehlah dimasukkan kerisik dan kacaukan seketika
- masukkan sotong dan kacaukan perlahan2 supaya ianya sebati dengan kuah
- akhir sekali taburkan dengan daun kunyit dan daun limau purut yang telah disiat2kan
- kacaukan seketika dan padamkan api
- angkat dan hidangkan
source: k.rinnchan
2 comments:
best la ni ...
salam fuzidss ... mmg sedap tak rugi buat
Post a Comment