Pages

13 April 2010

Sambal kari udang

Bahan-bahan:
1kg udang
1 labu bawang besar - dihiris bulat
2 tangkai cili merah - dihiris
4 sudu besar rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
1 biji buah tomato - dipotong berbaji
2 keping asam keping
1 pelepah daun kari
1 pokok daun bawang - dipotong 1 inci
sedikit air
sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
minyak

bahan2 kisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia

cara:
  • gaulkan udang dengan serbuk kunyit dan garam
  • kemudian gorengkan sebentar dan angkat
  • ketepikan
  • panaskan sedikit minyak
  • tumiskan daun kari
  • kemudian masukkan bahan2 kisar dan serbuk kari
  • tumis sehingga garing dan pecah minyak
  • masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
  • setelah itu masukkan udang goreng tadi, buah tomato, cili merah dan kacaukan rata
  • apabila sudah sebati semuanya bolehlah dipadamkan api
  • angkat dan hidangkan dengan nasi putih

source: maklang

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin