1kg udang
1 labu bawang besar - dihiris bulat
2 tangkai cili merah - dihiris
4 sudu besar rempah kari - dibancuh dengan sedikit air
1 biji buah tomato - dipotong berbaji
2 keping asam keping
1 pelepah daun kari
1 pokok daun bawang - dipotong 1 inci
sedikit air
sedikit serbuk kunyit, garam dan gula
minyak
bahan2 kisar:
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
cara:
- gaulkan udang dengan serbuk kunyit dan garam
- kemudian gorengkan sebentar dan angkat
- ketepikan
- panaskan sedikit minyak
- tumiskan daun kari
- kemudian masukkan bahan2 kisar dan serbuk kari
- tumis sehingga garing dan pecah minyak
- masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa
- setelah itu masukkan udang goreng tadi, buah tomato, cili merah dan kacaukan rata
- apabila sudah sebati semuanya bolehlah dipadamkan api
- angkat dan hidangkan dengan nasi putih
source: maklang
0 comments:
Post a Comment