250gm mentega
230gm tepung kek
1 camt baking powder
200gm gula kastor
50gm kelapa kering (dessicated coconut)
50gm susu segar/cair
4 biji telur
1 camt esen vanila
sedikit pewarna merah & hijau
cara:
- ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan ketepikan
- bahagikan kelapa kering kepada dua bahagian dengan setiap satu digaulkan dengan pewarna merah & hijau
- ketepikan
- pukulkan mentega dan gula sehingga gebu dan kembang
- kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
- masukkan esen vanila dan pukul lagi
- setelah itu masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar/cair sebanyak 4 kali (tepung-susu-tepung-susu-tepung-susu-tepung-susu) sambil dipukul sehingga sebati
- akhir sekali masukkan kedua2 kelapa kering tadi dan gaulkan sebati
- tuangkan adunan ke dalam loyang tin yang telah digriskan dan ditaburkan dengan sedikit tepung terlebih dahulu
- bakar pada suhu 175C selama 1 jam
- setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk dahulu barulah dikeluarkan dari loyang
- potong dan hidangkan
source: minnie, myr
0 comments:
Post a Comment