350gm tepung gandum
6 biji telur Gred A - asingkan putih & kuning telur
350gm gula kastor
1 camt esen ros/vanila
1/2 camt soda bikarbonat
sedikit minyak untuk melengser
cara:
- ayakkan tepung sebanyak 3 kali dengan soda bikarbonat dan ketepikan
- pukul putih telur sehingga kembang
- masukkan sedikit demi sedikit gula dan pukul lagi sehingga kental
- bubuh pula kuning telur dan pukul lagi sehingga gebu
- ambil 1/4 bahagian adunan
- campurkan dengan tepung dan sedikit esen ros
- kacau rata-rata
- tutupkan baki bancuhan telur dan pastikan ia dipukul sebentar sebelum dicampurkan dengan 1/4 bahagian tepung lagi dan esen ros (jangan campur tepung sekaligus, ia hendaklah dibuat in four batches)
- lakukan sehingga habis bancuhan telur dan tepung digunakan
- panaskan sekejap acuan dalam oven api atas dan bawah pada suhu 190-200C (suhu bergantung pada oven masing-masing)
- kemudian keluarkan acuan dan lengserkan dengan sedikit minyak
- bubuh 1 sudu kecil adunan dan masak selama 10-12 min
- lakukan sehingga habis adunan digunakan
- biarkan bauhu betul2 sejuk barulah disimpan di dalam bekas kedap udara
source: puan norzailina nordin
1 comments:
7a replica bags philippines replica bags from korea replica bags in bangkok
Post a Comment