Pages

3 September 2010

Ayam fika

Bahan-Bahan:
2 ekor ayam - potong 10 atau ikut suka (boleh juga di gantikan dengan 1½ kilo daging lembu atau kambing - dihiris ikut suka hati)
1 cawan bawang besar - kisar
1 sudu makan halia - kisar
½ sudu makan bawang putih - kisar

bahan-bahan rempah disangai wangi dan kisar kering:
3 sudu makan rata ketumbar biji
2 sudu makan jintan kasar
2 sudu makan jintan halus

15 batang lada merah
1 sudu teh garam masala
4 biji tomato - potong 4
1 cawan daun pudina
1 cawan daun ketumbar
2 helai daun pandan - disimpul
1 cawan tairu (yogurt)
10 biji badam - di kisar
5 biji buah pelaga - dipecah-pecahkan
5 kuntum bunga cengkih
1 jari kayu manis
1 tin kecil tomato puree
2 batang lada merah - belah jangan putus
2 batang lada hijau - belah jangan putus
4 cawan air
½ cawan minyak sayur
garam dan gula secukup rasa

cara:

  • goreng lada merah dengan sedikit minyak selama 5 minit
  • kemudian kisar hingga halus
  • setelah itu campurkan dengan rempah yang dikisar kering serta garam masala
  • ketepikan
  • panaskan minyak dalam periuk dan tumis daun pandan hingga wangi
  • masukkan buah pelaga, kayu manis dan bunga cengkih sehingga wangi
  • kemudian masukkan bawang besar kisar dan biarkan sehingga layu dan kekuningan
  • masukkan pula halia dan bawang putih kisar
  • masak lagi hingga wangi
  • setelah itu masukkan pula rempah cili dan tumiskan selama 10 minit
  • pastikan dikacau sekali sekala supaya tidak hangus
  • biarkan sehingga rempahnya garing barulah dimasukkan daun pudina, daun ketumbar, garam dan gula secukup rasa
  • masak lagi sehingga naik baunya
  • masukkan ayam dan gaul rata supaya ayam dan rempah betul-betul sebati
  • tuangkan secawan air dan masak lagi selama 5 minit
  • gaulkan rata
  • jika terlalu pekat tambah lagi airnya
  • masukkan badam kisar, tairu dan tomato puree
  • biarkan sehingga ayamnya empuk dan kuahnya pekat
  • masukkan tomato, lada hijau dan lada merah
  • kacau rata
  • setelah ayamnya empuk, kecilkan api dan biarkan minyaknya naik
  • padamkan api
  • perlahan-lahan senduk minyaknya dan buang
  • semasa menghidang taburkan sedikit hirisan daun ketumbar
  • enak di makan dengan sebarang jenis roti atau nasi

source: puan asmah laili

2 comments:

Susan said...

Thank you so much for sharing this great blog.Very inspiring and helpful too.Hope you continue to share more of your ideas.I will definitely love to read. Looking for some inspiration for your next trip? Find great vacation ideas and inspiration from Things to do with your source for the web's best reviews and travel ...

Anonymous said...

国外视讯聊天室 , 视讯聊天mfc , 同城夜情交友网 , 寂寞聊天交友网站 , 都秀 , 秀吧视频 , 免费午夜激情聊天室 , 好聊聊天室 , 免费床友交友网 , 午夜激情聊天室

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin