Bahan-bahan:
Bahan-bahan A:
1 ekor ayam, beratnya 1.5 kg - potong 10 atau kecil ikut citarasa masing-masing
200ml kicap manis
2 sudu makan cuka
2-3 cawan air
minyak untuk menggoreng dan menumis
Bahan-bahan B:
3 biji bawang besar - dihiris bulat
5 biji bawang putih - dihiris
2 jari halia - dihiris panjang-panjang seperti batang mancis
Bahan-bahan C (ditumbuk halus):
1 biji buah pala
1 sudu makan lada hitam biji
1 jari kayu manis
15 kuntum bunga cengkih
3 kuntum bunga lawang
10 biji buah pelaga
cara:
- lumur ayam dengan sedikit garam
- panaskan minyak dan gorengkan ayam tetapi jangan terlalu garing
- angkat dan ketepikan
- dengan mengunakan sedikit minyak bekas menggoreng ayam, tumis semua bahan-bahan B sehingga bawangnya layu
- masukkan pula bahan-bahan C dan tumis lagi sehingga naik aromanya
- selepas itu masukkan kicap, air dan cuka (jika perlu bolehlah ditambahkan sedikit garam)
- gaulkan rata
- setelah mendidih barulah dimasukkan ayam goreng tadi
- balik-balikkan dan masak sehingga pekat sedikit kuahnya dan rempahnya meresap ke ayam
- angkat dan sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih
source: puan asmah laili
2 comments:
I am very impressed with the articles that you serve. Give adequate knowledge for me. Using Deskgram you can upload photos to instagram from PC/MAC, like and comment on post, follow unfollow profile, check news feed and many more.
UTUTUTUTUTUTUTUTUTUT
Post a Comment