Pages

2 September 2010

Kari ikan gaya goa

Bahan-bahan (4-6 orang):
600gm ikan tenggiri - dipotong kepingan
2 labu bawang besar - dicincang/kisar
3 ulas bawang putih - dicincang/kisar
1 inci halia - dicincang/kisar
3 biji buah tomato - dipotong baji
3 biji cili hijau - dibuang biji
2 sudu besar biji sawi
4 sudu besar cili kisar
500ml (2 cawan) pati santan - diperah daripada 2 biji kelapa
125ml (1/2 cawan) air asam jawa
garam secukup rasa
250ml (1 cawan) minyak masak

Bahan-bahan serbuk rempah:
3 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu teh serbuk kunyit

cara:

  • kisarkan buah tomato, cili hijau dan bahan-bahan serbuk rempah sehingga halus
  • ketepikan
  • panaskan minyak di dalam periuk
  • tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan biji sawi sehingga wangi
  • masukkan pula bahan kisar, cili kisar dan pati santan
  • kacau sehingga sebati
  • kemudian didihkan dan renihkan selama 2 minit
  • cairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat
  • tambahkan air asam jawa dan ikan
  • kacau dan renihkan selama 15 min atau sehingga ikan masak
  • perasakan secukupnya dengan garam
  • setelah siap bolehlah dipadamkan api
  • sedia untuk dihidangkan

source: chef wan

4 comments:

Yana said...

Slm K.Noreen..sedap kan kari ikan tuh...mmg menyelerakan..bertambah-tambah mkn nnti...

noreen said...

salam yana - mmg pun sedap tak rugi mencuba

عبده العمراوى said...



شركة مكافحة حشرات بصفوى
شركة تنظيف موكيت بالخبر

Susan said...

Really appreciate you sharing this blog post.Really looking forward to read more. Great. Looking for some inspiration for your next trip? Find great vacation ideas and inspiration from Things to do with your source for the web's best reviews and travel ...

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin