Bahan-bahan (4-6 orang):
600gm ikan tenggiri - dipotong kepingan
2 labu bawang besar - dicincang/kisar
3 ulas bawang putih - dicincang/kisar
1 inci halia - dicincang/kisar
3 biji buah tomato - dipotong baji
3 biji cili hijau - dibuang biji
2 sudu besar biji sawi
4 sudu besar cili kisar
500ml (2 cawan) pati santan - diperah daripada 2 biji kelapa
125ml (1/2 cawan) air asam jawa
garam secukup rasa
250ml (1 cawan) minyak masak
Bahan-bahan serbuk rempah:
3 sudu besar serbuk ketumbar
3 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu teh serbuk kunyit
cara:
- kisarkan buah tomato, cili hijau dan bahan-bahan serbuk rempah sehingga halus
- ketepikan
- panaskan minyak di dalam periuk
- tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan biji sawi sehingga wangi
- masukkan pula bahan kisar, cili kisar dan pati santan
- kacau sehingga sebati
- kemudian didihkan dan renihkan selama 2 minit
- cairkan kuah dengan sedikit air jika terlalu pekat
- tambahkan air asam jawa dan ikan
- kacau dan renihkan selama 15 min atau sehingga ikan masak
- perasakan secukupnya dengan garam
- setelah siap bolehlah dipadamkan api
- sedia untuk dihidangkan
source: chef wan
4 comments:
Slm K.Noreen..sedap kan kari ikan tuh...mmg menyelerakan..bertambah-tambah mkn nnti...
salam yana - mmg pun sedap tak rugi mencuba
Really appreciate you sharing this blog post.Really looking forward to read more. Great. Looking for some inspiration for your next trip? Find great vacation ideas and inspiration from Things to do with your source for the web's best reviews and travel ...
免费激情聊天室 , 免费激情午夜聊天室 , 激情午夜聊天室 , 一夜情交友qq群 , 床友网 , 一夜床友吧 , 有缘网 , 交友网站 , 7聊视频表演聊天室 , 飘聊视频语音聊天室
Post a Comment