5 biji telur
90gm gula kaster
1 camb instant coffee (nescafe) + 1 camb air panas
100gm tepung
60gm mentega cair atau minyak jagung
120gm butter cream - lihat resepi disini
1 camb instant coffee (nescafe) + 1 camb air panas
80gm chopped roasted walnut/hazelnut - optional
cara:
- masukkan telur dan gula dlm mixing bowl dan pukul sehingga kembang dan gebu
- masukkan campuran coffee dan dikacau perlahan2 sambil dituangkan tepung yg telah diayak kedlm adunan
- kemudian masukkan mentega cair dan kacau dengan spatula sehingga sebati
- tuangkan adunan ke dlm swiss roll tray size 10"x14" dan bakar pada suhu 200C selama 8-10 min
- keluarkan dari oven dan biarkan sejuak
- campurkan butter cream dengan campuran coffee sehingga sebati
- letakkan sponge cake ke atas kertas gris dan sapukan campuran butter cream di atas. taburkan roasted walnut/hazelnut dan gulungkan
- simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong
3 comments:
noreen buttercream tu kan..terlalu manis kan?
baru je dok study2 nak buat benda alah yang bergulung-gulung mcm ni noren dah buat dulu.lembut tak kek tu noreen?bila gulung tak pecah ekk?
za kalau nak buat swiss roll nie nak kena selalu practice baru menjadi. noreen mase mula2 buat mmg selalu pecah. so mase keluarkan dari baking try transferkan kat atas paper griss then gulungkan sekali ngan paper tu taw baru nampak cantik. buttercream tu mmg manis nanti next time noreen nak kurangkan gula. thx ya resepi buttercream tu sbb mmg noreen dok mencari pun
kd 12
yeezy
goyard online store
pg shoes
bapesta
golden goose
bape outlet
paul george
yeezy 500 blush
adidas yeezy
Post a Comment