600gm daging kambing
1 kiub pati ayam maggi/knorr
2 sudu besar yogurt
75ml santan pekat
2 sudu besar rempah kurma
1 biji buah tomato - dibelah 5
4cm kulit kayu manis
4 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2cm halia - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
5 biji bawang merah - dihiris
sedikit hirisan daun ketumbar - optional
air
2 sudu besar minyak
cara:
- perapkan daging kambing dengan rempah kurma dan yogurt selama 30min. ketepikan
- panaskan minyak dlm kuali dan tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pelaga selama 1 min
- masukkan hirisan bawang dan halia. goreng selama 2 min
- masukkan daging kambing yg telah diperap tadi ke dlm kuali
- besarkan api dan masakkan selama 10 min
- masukkan kiub pati ayam, buah tomato serta air dan tutupkan kuali
- kecilkan api dan biarkan renih selama 30min atau sehingga daging kambing lembut
- masukkan santan dan masakkan selama 10 min lagi
- tambahkan garam
0 comments:
Post a Comment