Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam
2 biji ubi kentang - dipotong berbaji atau kiub
1 biji bawang besar - dihiris bulat
3 sudu makan air limau kasturi/lemon/limau nipis
sedikit air
sedikit lada sulah
3 sudu makan kicap masin + 2 sudu makan kicap manis - nak lebihkan pun buleh
1 biji cili hijau - dihiris dan digoreng
rempah penumis - 1 batang kulit kayu manis, 2 biji buah pelaga, 3 kelopak bunga lawang
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1" halia
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
cara:
- ayam dibersihkan dan dilumur dengan garam dan kunyit serbuk dan digoreng tapi jgn terlalu garing. nie optional kalau tak mau letak serbuk kunyit goreng gitu pun buleh
- blend bawang, halia, serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar hingga halus
- panaskan kuali, tumiskan bahan2 blend hingga wangi dan masukkan ayam dan sedikit serbuk lada sulah
- gaulkan ayam sehingga sebati dan tuangkan kicap dan sedikit air bergantung pada samada nak kuah pekat atau cair
- biarkan kuah mendidih dan barulah dimasukkan ubi kentang dan biarkan seketika
- kemudian masukkan pula air limau, cili hijau dan bawang besar dan gaul seketika dlm 1-2 min. jus limau tu ikut pada selera masing2
note: ayam nie kalau disimpan semalaman lagi bertambah sedap
0 comments:
Post a Comment