![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidew71gQtaoVIgiVmgOEilWG5kZOPZdwmMl0yy8XjFZXMBAf49tM4y2-3Y5IJgzCZwrQfPEEB_HuQosl2ZWpYu033gZr4eTOf0iUE8bfALk6g2GJKt3__NOoCGCArayZsix-ziv0hyphenhyphen-K8/s400/udang+masak+lemak+pic.jpg)
600gm udang sederhana besar
1 biji kelapa - utk 2 cawan santan cair + 1 cawan santan pekat
3 cm kunyit hidup
8 tangkai cili padi
1 batang serai
1/2 labu bawang besar
5 tangkat kacang panjang
1 sudu besar garam
cara:
- tumbuk kunyit hidup, cili padi dan bawang besar bersama garam hingga lumat
- masukkan ke dalam perahan santan cair
- tenggekkan di atas api yg kecil
- masukkan serai yg dititik dan kacau hingga mendidih kuahnya
- masukkan udang dan tuangkan santan pekat
- kacau lagi hingga udang masak
- akhir sekali masukkan kacang panjang
0 comments:
Post a Comment