![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0ubb54e3CmN5hv0zV-jHCeLH3jT92-rhEUv-DDUUDNME-KXpJmPIdFWt_uoZz_HIfv6bAclAWL9OLlhquD1nhvkV6wXxrxeV2VHtAP-Eq72CW4WW7iygMjDRWNt-Z5opFp4OLc7WefHw/s400/rendang+ayam+pedas+v0.2+pic.jpg)
1 ekor ayam - dipotong sederhana
40 batang cili kering - direndam dgn air panas
1 ketul halia
30gm bawang putih
150gm bawang merah
1 ketul lengkuas
1 sudu teh serbuk kunyit
250gm santan
3 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
6 batang serai
1-2 camb kerisik
garam secukup rasa
cara:
- kisarkan cili kering, halia, bawang putih, bawang merah, lengkuas dan serai hingga hancur
- panaskan minyak dan tumiskan bahan yg dikisar tadi
- setelah garing, masukkan ayam dan santan kelapa. masak hingga pekat
- akhir sekali, masukkan daun kunyit, daun limau purut, kerisik dan garam secukupnya
- kacau dan biarkan ia mendidih
- sedap dihidangkan panas2
0 comments:
Post a Comment