500gm mee kuning
100gm udang
200gm isi ayam - direbus dan disiatkan
4 biji telur - direbus & dibelah 4
2 keping fish cake - dipotong
60gm tauge
daun bawang dan bawang goreng
garam dan gula secukup rasa
1.3 ltr air - direbus dgn kulit & kepala udang hingga mendidih, perlahankan api selama 20 min kemudian ditapiskan
Bahan pes udang:
200gm udang
50gm bawang putih
50gm cili kering
80gm bawang merah
cara:
- pes udang: kisar dan tumis dengan 1/4 cawan minyak hingga kering
- kuah: jerang air rebusan udang dengan pes udang
- bila mendidih, masukkan garam dan gula
- celur mee, udang, fish cake dan taugeh
- hidangkan dengan kuah, telur rebus, isi ayam, bawang goreng dan daun bawang
source: puan norzailina nordin
1 comments:
cantik mangkuk ijau tu....
Post a Comment