1 paket mee kuning - dicelur
300gm taugeh - dicelur
1 ikat sawi - dicelur
1 kg kerang atau kepah - direbus
2 keping tauhu - digoreng & dihiris
4 biji telur - direbus & dibelah 2
3 biji cili merah - dihiris
garam secukup rasa
Bahan2 kuah:
3 camb minyak
4 cm kulit kayu manis
2 kuntuk bunga cengkih
6 biji bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 labu bawang besar - dikisar
1 tangkai daun kari
4 camb rempah kari
400 gm isi ayam - dipotong kecil
1.5 ltr santan - dari 2 biji kelapa
1 keping asam keping
2 keping fish cake - dihiris nipis
1 paket fish ball - dibelah 2
cara:
- panaskan minyak, masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bahan2 kisar dan daun kari
- bila naik baru, bubuh pula rempah kari dan kacau 2 min
- pastikan rempah menjadi garing dan wangi
- masukkan pula ayam, kacau rata hingga terbit minyak
- tuangkan santan dan masukkan asam keping
- kacau sekali-sekala
- bila kuah menggelegak, renihkan hingga terbit minyak sekali lagi
- kemudian masukkan fish cake, fish ball dan garam
- biar mendidih semula sebelum diangkat
- letakkan mee, taugeh, sawi, tauhu goreng, telur, kerang/kepah di dalam mangkuk dan tuangkan kuah diatasnya
- taburkan cili hiris
- sedap dimakan dengan kuah panas2 sbb bila dah sejuk mee akan jadi kembang dan tak berapa sedap
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment