1 ekor ikan merah / lampam / talapia / siakap
3 sudu makan sos cili bawang putih
2 sudu makan sos plum
1 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh serbuk kunyit
80-100ml air
1 biji bawang besar - dihiris bulat
garam secukup rasa
minyak masak
Bahan-bahan kisar:
4 biji cili merah
1 sudu makan cili kisar
1/2 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm belacan
cara:
- perap ikan dengan serbuk kunyit dan garam selama 30 min
- panaskan minyak, goreng ikan hingga garing. angkat dan letak didlm pinggan
- panaskan 60ml minyak masak. tumis bahan2 kisar
- bila keluar minyak, masukkan gula, sos cili bawang putih, sos plum, air dan garam
- kacau sekali-sekala hingga mendidih. kemudian bubuh bawang besar
- masak lagi selama 1 min. kemudian angkat dan tuangkan ke atas ikan goreng tadi
0 comments:
Post a Comment