simple & easy
Bahan-bahan:
400gm hati lembu
3 sudu makan kicap pekat atau campuran kicap manis + masin
2 sudu makan gula
30ml air asam jawa
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
15 biji cili kering
10 ulas bawang merah
2cm halia
4 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh serbuk ketumbar
cara:
- rebus hati buat seketika dan kemudian dihiris nipis
- di dlm kuali, tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau. kacau hingga sebati
- masukkan sedikit air rebusan hati tadi dan kicap. masukkan juga hati yg telah dihiris
- biarkan beberapa minit sehingga kuah menjadi pekat lalu masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa
- setelah kuah telah cukup pekat bolehlah diangkat dan dihidangkan
0 comments:
Post a Comment