Pages

6 November 2007

Ariana swiss roll

Bahan-bahan:
Bahan A:
5 biji telur kuning
3 biji putih telur
90gm gula
50gm tepung hongkong
30gm tepung jagung
1/2 camt ovalette
1/2 camt esen vanilla
15ml air sejuk

Bahan B:
50gm mentega cair atau minyak jagung

cara:
  • alas tin pembakar swiss roll dengan kertas kalis minyak (lengser dengan sedikit marjerin)
  • pukul semua bahan2 A dengan kelajuan yg tinggi sehingga kembang dan gebu
  • tuangkan mentega cair dan gaul sebati
  • boleh dibahagikan adunan kepada beberapa warna yg disuka seperti bahagikan separuh adunan dengan dicampurkan dengan pewarna pink dan biarkan separuh adunan biasa
  • sudukan adunan biasa dan adunan pink berselang-seli di dalam tin bersaiz 11"x14" atau kalau nak tebal guna size 10"x 14" dan bakar pada suhu 190C selama 12 min
  • biarkan kek sejuk kemudian terbalikkan ke atas kertas minyak dan sapukan buttercream di atasnya kemudian gulung kemas
  • bungkus dengan plastik nipis dan simpan didlm fridge utk seketika sebelum dipotong


0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin