Bahan A:
5 biji telur kuning
3 biji putih telur
90gm gula
50gm tepung hongkong
30gm tepung jagung
1/2 camt ovalette
1/2 camt esen vanilla
15ml air sejuk
Bahan B:
50gm mentega cair atau minyak jagung
cara:
- alas tin pembakar swiss roll dengan kertas kalis minyak (lengser dengan sedikit marjerin)
- pukul semua bahan2 A dengan kelajuan yg tinggi sehingga kembang dan gebu
- tuangkan mentega cair dan gaul sebati
- boleh dibahagikan adunan kepada beberapa warna yg disuka seperti bahagikan separuh adunan dengan dicampurkan dengan pewarna pink dan biarkan separuh adunan biasa
- sudukan adunan biasa dan adunan pink berselang-seli di dalam tin bersaiz 11"x14" atau kalau nak tebal guna size 10"x 14" dan bakar pada suhu 190C selama 12 min
- biarkan kek sejuk kemudian terbalikkan ke atas kertas minyak dan sapukan buttercream di atasnya kemudian gulung kemas
- bungkus dengan plastik nipis dan simpan didlm fridge utk seketika sebelum dipotong
0 comments:
Post a Comment