150gm mentega
1 cawan (220gm) gula kastor
2 biji telur
1 camt esen vanilla
2 1/2 cawan (375gm) tepung naik sendiri
1 cawan (250ml) susu
1 camb serbuk koko
1 cawan (150gm) icing sugar
2 camb serbuk koko
20gm mentega - chopped
2 camb air panas
cara:
- panaskan oven pada suhu 180C
- lengserkan acuan kek berbentuk bundt dengan sedikit mentega dan taburkan sedikit tepung dan ketepikan
- pukul mentega dan gula hingga kembang
- masukkan telur sebiji demi sebiji dengan esen vanilla
- tuangkan tepung sedikit demi sedikit bersama dengan susu hingga habis
- bahagikan adunan kepada dua bahagian
- satu adunan dicampurkan dengan serbuk koko dan dikacau hingga sebati dan satu lagi adunan dibiarkan
- tuangkan setiap adunan berselang seli sehingga habis
- ambil chopstick dikacau atas bawah supaya terbentuknya marble
- bakar selama 40-45 min atau hingga masak
- campurkan icing sugar, serbuk koko dan mentega ke dalam air panas dan kacau sebati
- tuangkan ke atas kek sebelum dihidangkan
2 comments:
nampak sungguh mengiurkan!!! adehhh perut semakin berbunyi daaa..hehe..
terima kasih sbb mai sini. marble cake tu mmg lembut cuma kalau tak nak letak ganache pun ok gak
Post a Comment