4 biji telur
250gm sponge mix flour
50ml air
1 camt ovalette
50gm minyak jagung
pewarna kuning, apple green, strawberry paste emulco, chocolate paste emulco
120gm butter cream
cara:
- masukkan telur, tepung, air dan ovalette ke dalam mixing bowl dan pukul hingga gebu dan kembang
- tuangkan minyak jagung dan kacau hingga sebati
- bahagikan adunan kepada 4 dan setiap satu di tuangkan beberapa titis pewarna
- ratakan setiap adunan berselangseli di dlm baking tray yg telah dialas dengan kertas kalis minyak dan dibakar pada suhu 200C selama 10 min
- bila kek masak biarkan di dlm oven selama 5 min dan dibuka pintu oven sedikit
- keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk
- angkat kek bersama2 kertas kalis minyak, letak di atas papan canai sambil diterbalikkan
- alihkan kertas minyak dari kek dan trimkan kiri kanan
- angkat dan letakkan di atas kertas kalis minyak dan diterbalikkan sekali dan sapukan butter cream di atasnya kemudian gulung kemas bersama2 dengan kertas kalis minyak
- simpan di dlm peti ais sekurang2nya 30 min sebelum di potong
0 comments:
Post a Comment