Pages

11 November 2007

Rainbow swiss roll

Bahan-bahan:
4 biji telur
250gm sponge mix flour
50ml air
1 camt ovalette
50gm minyak jagung

pewarna kuning, apple green, strawberry paste emulco, chocolate paste emulco
120gm butter cream

cara:
  • masukkan telur, tepung, air dan ovalette ke dalam mixing bowl dan pukul hingga gebu dan kembang
  • tuangkan minyak jagung dan kacau hingga sebati
  • bahagikan adunan kepada 4 dan setiap satu di tuangkan beberapa titis pewarna
  • ratakan setiap adunan berselangseli di dlm baking tray yg telah dialas dengan kertas kalis minyak dan dibakar pada suhu 200C selama 10 min
  • bila kek masak biarkan di dlm oven selama 5 min dan dibuka pintu oven sedikit
  • keluarkan kek dari oven dan biarkan sejuk
  • angkat kek bersama2 kertas kalis minyak, letak di atas papan canai sambil diterbalikkan
  • alihkan kertas minyak dari kek dan trimkan kiri kanan
  • angkat dan letakkan di atas kertas kalis minyak dan diterbalikkan sekali dan sapukan butter cream di atasnya kemudian gulung kemas bersama2 dengan kertas kalis minyak
  • simpan di dlm peti ais sekurang2nya 30 min sebelum di potong
note: supaya kek tidak pecah semasa menggulung pastikan kek tidak tebal. seelok2nya gunakan baking tray yg besar dan jgn menggulung kek semasa kek masih lagi panas. pastikan mengguna 2 helai kertas kalis minyak

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin