Pages

16 November 2007

Cekodok ikan bilis

Bahan-bahan:
300gm tepung gandum - diayak
2 1/2 camt baking powder - diayak
200-220ml air suam
3 biji telur
130gm ikan bilis (boleh diganti dengan udang) - dibersihkan
3 biji cili merah - cincang
1 labu bawang besar - cincang
2 tangkai daun bawang - cincang
sedikit garam
minyak untuk menggoreng

cara:
  • campur bahan ayak dengan garam
  • masukkan telur dan sedikit demi sedikit air
  • bila sudah sebati, tambah semua bahan lain kecuali minyak
  • goreng didalam minyak yg banyak dan api yg sederhana kuat hinga keperangan
  • boleh dihidangkan dengan sos cili lingam

3 comments:

Mat Gebu said...

Yang ni, mmg sesuai makan time cuaca sejuk2 kan..ada pulak coffe atau nescafe atau teh panas..ayooo, satu besen pun leh licinnnn!!!!

noreen said...

apo lak mat taim supper pun buleh gak balun siap ngan tongkat ali lai mau pengsan nanu nanu kang

Mat Gebu said...

Sahh!!!..makcik ni dah mula 'ehem ehem"...ayooo tak tauu..mak balik bawak lembuuu...makan nasi dengan buduuuu.....pala otak jadi dunguuu!!!..ahakss ampooonn!!!

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin