Pages

22 August 2008

Maple syrup loaf


Bahan-bahan:
220gm tepung roti
100gm tepung kek
6gm garam
15gm gula pasir
1 biji telur + air = 170gm
60gm maple syrup
4gm (1 1/4 camt) instant yeast
15gm butter atau unsalted butter (saya suke guna unsalted roti lebih lembut)

sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti

cara:

1. masukkan semua bahan2 ke dalam bread machine dan tekankan setting untuk doh. tunggu sehingga selesai lebih kurang 1 1/2 jam
2. keluarkan doh dari BM dan letakkan ke atas pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung dan tumbuk2kan doh supaya mengeluarkan angin
3. bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan selama 15 min
4. kemudian bahagikan doh kepada dua. ambil satu doh dan canaikan seperti gambar A dan gulungkan kedua2 belah (B, C, D, E & F). lakukan sehingga habis kedua2 doh
5. kemudian masukkan kedua2 doh tadi ke dalam loaf pan dan biarkan doh naik dua kali ganda lebih kurang 45 min atau 1 jam
6. bakar pada suhu 175C selama 10 min dan turunkan suhu pada 160C selama 20 min atau sehingga masak dan keperangan
7. setelah masak keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil di atas permukaan roti supaya ianya sentiasa kekal lembut

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin