Pages

12 May 2009

Ayam masak merah berempah

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - di potong kecil
3 labu bawang besar - dipotong bulat
3 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3cm kulit kayu manis
200gm tomato puree atau tomato sos
4 biji buah tomato - dibelah 6
2 batang serai - dititik
3cm lengkuas - dititik
garam dan gula secukup rasa
sedikit kacang peas dan bawang goreng - untuk taburan
2 tangkai daun ketumbar - dihiris kasar

Bahan2 kisar:
10 tangkai lada kering
4 ulas bawang putih
3cm halia
2 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan manis biji

cara:
  • ayam dilumurkan dengan garam dan kunyit serbuk
  • goreng separuh masak dan ketepikan
  • panaskan minyak
  • tumiskan bawang besar, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih, serai, lengkuas dan bahan2 kisar sehingga wangi dan garing
  • masukkan 1 cawan air, tomato puree/tomato sos, garam dan gula
  • gaulkan sebati
  • kemudian masukkan ayam dan gaulkan rata
  • bila kuah sudah pekat dan ayam sudah masak bolehlah dimasukkan buah tomato, kacang peas, bawang goreng dan daun ketumbar
  • gaulkan sebati
  • angkat dan hidangkan bersama2 dengan nasi, roti prata dan sebagainya

note: elok dimasak malam sebelumnya supaya rempah lebih sebati

source: k.rossya (diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin