Pages

24 May 2009

Potato bread


Bahan-bahan (12 biji):
300gm tepung roti
2 camt instant yeast
1/4 camb susu tepung
1/4 camt garam
70gm gula kastor
60gm kentang lecek (direbus dahulu) - lebih kurang 1 biji ubi kentang size kecil
1/2 biji telur - dipukul sedikit
135ml air sejuk
30gm mentega atau unsalted butter

1/2 biji telur - dipukul sedikit untuk sapuan atas telur

Bahan2 untuk custard cream:
1 camb tepung gandum
1 camb tepung custard atau tepung jagung
4 camb gula kastor atau gula pasir
1 cawan (250ml) susu segar
1 biji telur atau 2 biji kuning telur
secubit garam
1 camb mentega

cara:
  • masukkan semua bahan2 untuk doh ke dalam bread maker dan tekankan untuk setting doh
  • tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam
  • setelah itu keluarkan doh tadi dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
  • tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
  • kemudian bentukkan semula doh tadi menjadi bulat besar dan rehatkan selama 10 min
  • bahagikan doh kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 50gm
  • bentukkan setiap doh menjadi bulat kecil dan susunkan ke atas loyang yang telah digriskan dengan mentega
  • setelah siap bolehlah dibiarkan doh naik sekali lagi selama 45 min atau 1 jam
  • jika berada di negara 4 musim bolehlah disimpan loyang tadi ke dalam oven tanpa perlu ON kan
  • apitkan kiri kanan/atas loyang tadi dengan dua cawan air panas untuk mempercepatkan proses penaikkan doh
  • sementara menunggu doh naik bolehlah dibuat custard cream: bancuh tepung, gula dan garam dengan menuangkan susu sedikit demi sedikit
  • teruskan membancuh supaya tidak berketul
  • masukkan telur dan kacaukan sebati
  • masak di atas api sederhana panas sehingga likat
  • pastikan adunan sentiasa dikacau supaya tidak berketul
  • apabila sudah likat angkat dari api dan masukkan mentega
  • kacau rata dan sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam piping bag
  • apabila doh sudah naik bolehlah disapukan dengan telur dan pipekan dengan custard cream
  • bakar pada suhu 180C selama 20 min atau sehingga masak dan keperangan

note: sedap dimakan panas2 dan texture roti memang lembut

source: onigiri, myr (diubahsuai sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin