Pages

31 May 2009

Buttermilk chicken

Bahan-bahan:
1.5kg ayam - dipotong 8 atau ikut suka
2 cawan buttermilk
1 camb pes biji sawi (mustard paste)
1 camt garam
1 camt serbuk biji sawi (mustard powder)
1 camt cayenne pepper
1 camt serbuk lada hitam kasar
2 cawan tepung gandum
1 camb serbuk penaik (baking powder)
1 camb serbuk bawang putih (garlic powder)
1/2 camt garam
minyak untuk menggoreng

cara:
  • satukan buttermilk, pes biji sawi, serbuk biji sawi, garam, cayenne dan serbuk lada hitam
  • gaul ayam dan tutup bekas
  • simpan di dalam fridge selama 2 jam atau semalaman
  • panaskan oven pada suhu 80C
  • satukan tepung, baking powder, serbuk bawang putih dan garam di dalam mangkuk/loyang
  • masukkan ayam dan salutkan
  • biarkan ayam selama 10 min dan terbalikkan supaya salutannya rata
  • buangkan baki tepung
  • gorengkan ayam terendam (deep fryer) di atas api sederhana hingga masak dan keemasan
  • angkat dan letak di atas baking tray
  • letakkan di dalam oven supaya sentiasa panas

source: puan norzailina nordin

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin