Pages

11 July 2009

Beef samosa


Bahan-bahan:
1 frozen puff pastry dough - dipotong kiub/kecil
450gm daging cincang (minced beef) - boleh digantikan dengan ayam atau lamb cincang
2 biji ubi kentang saiz besar - dikupas kulit
1 cawan kacang peas
2 camb minyak untuk menumis
1/2 camt jintan putih (cumin seeds)
1 helai bay leaf - crushed
2 labu bawang besar - dipotong dadu atau dicincang
4 ulas bawang putih - crushed
1 camb chopped/minced ginger - yang siap dijual dalam botol kalau tak ada bolehlah ditumbuk sehingga halus
1/2 camt serbuk lada hitam
1 1/2 camt garam atau secukup rasa
1 camt serbuk jintan putih (ground cumin)
1 camt serbuk ketumbar (ground coriander)
1 camt serbuk kunyit (ground turmeric)
1 camt serbuk cili (chili powder)
1/2 camt serbuk kulit kayu manis (ground cinnamon)
1/2 camt serbuk buah pelaga (ground cardamon)
2 camb daun ketumbar yang telah dihiris halus
2 camb lada hijau yang telah dicincang halus

cara:
  • jerangkan air di dalam periuk dan taburkan sedikit garam
  • biarkan sehingga mendidih
  • kemudian masukkan ubi kentang dan kacang peas
  • rebus sehingga kedua2nya lembut
  • setelah itu toskan dan lecekkan kedua2nya sehingga hancur. ketepikan
  • panaskan minyak di dalam kuali
  • tumiskan bay leaf dan jintan putih sehingga keperangan
  • kemudian masukkan bawang besar dan daging cincang
  • gaulkan rata sehingga daging bertukar warna lebih kurang 5 min
  • masukkan pula bawang putih, halia dan gaulkan rata
  • setelah itu masukkan serbuk lada hitam, garam secukup rasa, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar, serbuk cili, serbuk buah pelaga dan serbuk kulit kayu manis
  • gaulkan semua bahan sehingga sebati
  • masukkan pula ubi kentang dan kacang peas yang telah dilecekkan tadi
  • gaulkan rata
  • akhir sekali taburkan daun ketumbar dan cili hijau
  • gaulkan sebati dan angkat letakkan ke dalam mangkuk
  • biarkan sejuk
  • taburkan sedikit tepung di atas papan pencanai
  • ambil satu kiub puff pastry yang telah dipotong secara kecil
  • canaikan menjadi bentuk empat segi (lihat gambar)
  • letakkan satu sudu besar inti dan lipatkan bucu ke bucu (lihat gambar)
  • basahkan jari dengan sedikit air dan tekankan supaya melekat dan tidak terbuka apabila di bakar
  • lakukan sehingga habis dan susunkan di atas baking tray yang telah digris atau dilapikkan dengan non-stick paper
  • bakar pada suhu 180C selama 25 min atau sehingga keperangan
  • bolehlah dihidangkan panas2 untuk minuman petang

note: inti memang sedap. kalau tidak mahu menggunakan puff pastry bolehlah digantikan dengan samosa sheet. cara membungkus ikut suka masing2

source: muna (diubah sedikit)

5 comments:

geraugebang said...

Salam perkenalan. Pandai ek noreen buat benda-benda macam ni. Kak gerau, dah lama jadi gerau pun masih fail tang kuih guna yis.

MamaFaMi said...

Mesti sedap ni. I love savory stuffs tapi malas je nak buat!

yanmaneee said...

giannis antetokounmpo shoes
supreme clothing
yeezy shoes
kawhi leonard shoes
jordans shoes
kyrie 7
off white outlet
yeezy 350
yeezy
yeezy boost 350

detasl said...

Full Article love dolls,wholesale dildo,dildo,sex toys,horse dildo,sex chair,vibrators,sex toys,vibrators Website

Anonymous said...

navigate to this websiteofficial site check over hereofficial site have a peek heremy review here

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin