600gm mee kuning - dicelur
300gm taugeh - dicelur
1kg kerang - direbus
2 keping tahu - digoreng & dihiris
4 biji telur - direbus & dibelah 2
4 tangkai daun bawang - dihiris
3 biji cili merah - dihiris
3 biji limau nipis - dibelah 4
Bahan2 kuah:
3 camb minyak
1 tangkai daun kari
4 camb rempah kari
400gm ayam - dipotong kecil
1.5ltr santan - dari 2 biji kelapa
1 keping asam keping
2 keping fish cake - dihiris nipis
1 paket fish ball - dibelah 2
1 paket taufu pok - dibelah 2
garam dan gula secukupnya
Bahan2 penumis:
4cm kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
Bahan2 kisar:
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
cara:
- panaskan minyak
- masukkan bahan2 penumis, bahan2 kisar dan daun kari
- kacau sehingga naik bau
- kemudian masukkan rempah kari dan kacau selama 2 min
- masukkan pula ayam dan kacau rata sehingga terbit minyak
- tuangkan santan, asam keping, garam dan gula secukupnya
- kacau sekali sekala
- bila kuah menggelegak, perlahankan api dan renihkan sehingga naik minyak
- masukkan fish cake, fish ball dan taufu pok
- biar mendidih semula sebelum diangkat
- hidangkan mee dengan tahu goreng, kerang dan bahan2 lain bersama dengan kuah
source: puan norzailina nordin
0 comments:
Post a Comment