Pages

19 July 2009

Pencok ayam panggang

Bahan-bahan:
6 keping chicken thigh/leg
1 camt garam
1 camt serbuk kunyit
1 camt serbuk lada sulah
1 camb minyak
1 1/2 cawan santan
segenggan daun basil - diracik halus
1 camb air asam jawa
garam dan gula merah secukupnya
nenas - dipotong kecil

Bahan2 kisar:
5 biji cili merah
8 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1cm lengkuas

cara:
  • gaulkan ayam dengan garam, serbuk kunyit dan serbuk lada sulah
  • kemudian panggang pada suhu 180C selama 25 min
  • sementara itu panaskan kuali
  • tumiskan bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
  • masukkan santan, air asam jawa, gula merah, garam dan daun basil
  • kacaukan rata dan biarkan reneh selama 15 min
  • kemudian masukkan ayam panggang tadi dan gaulkan rata supaya ayam menyerap kepada kuah
  • keluarkan ayam dan bakar lagi selama 30 min
  • masak kuah sehingga pekat
  • selepas ayam masak bolehlah dituangkan kuah ke atasnya dan ditaburkan dengan nenas

source: chef wan

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin