Pages

9 August 2008

Buttery rolls


Bahan-bahan (18 rolls):
1 cawan susu segar - pada suhu bilik
1/2 cawan (55gm) mentega atau marjerin
1/4 cawan (55gm) gula pasir
2 biji telur
1 1/2 camt garam
4 cawan (500gm) tepung roti
2 1/4 camt dry/instant yeast

sedikit susu segar/telur dipukul sedikit - untuk sapuan
almond flakes/sesame seed - untuk taburan (optional)
sedikit olive oil - untuk sapuan

cara:

1. masukkan kesemua bahan2 ke dalam bread machine dan tekankan untuk setting doh. tunggu sehingga siap dalam 1 1/2 jam
2. selepas siap keluarkan dari bread machine dan letakkan di atas pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung. tumbuk2kan doh supaya mengeluarkan angin
3. setelah itu bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan untuk 15 min
4. bahagikan doh kepada 18 dengan seberat 50gm setiap satu dan bentukkan menjadi bola
5. susunkan ke atas tin kek bersaiz 4 segi dan biarkan ianya naik dua kali ganda
6. sapukan setiap rolls dengan susu segar/telur (optional) dan taburkan dengan almond flakes/sesame seed (optional)
7. bakar pada suhu 190C selama 15-20min atau sehingga masak dan keperangan

note: boleh juga diisikan apa2 inti seperti kaya, inti kacang merah, inti cheese, inti sambal ikan bilis

2 comments:

Tie said...

Salam..lama tak singgah ni..nampak selera tgk rolls tu..

noreen said...

tie ... skrg nie bila dah taw but roti rasenya cam tutup mate je boleh buat ahak

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin