Pages

24 August 2008

Nasi kasbah

Bahan-bahan:
1 ekor ayam - dipotong kecil
6 cawan beras basmathi
7 cawan air - nie agak2lah
1/2 cawan air mawar
2 biji bawang besar - dihiris bulat
2 biji buah tomato - dipotong dadu
2 sudu besar tomato puri
1 cawan mentega/minyak sapi/minyak
2 sudu besar rempah beriani
rempah tumis - bunga cengkih, kulit kayu manis dan buah pelaga

note: kalau tak ada rempah beriani boleh jugak diganti dengan bahan2 dibawah dan dimesin kesemuanya hingga halus:
1 sudu besar ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil lada putih

cara:

1. ayam dibersihkan dan diperap dengan sedikit garam. ketepikan
2. panaskan mentega/minyak sapi/minyak. kemudian tumis rempah tumis dan bawang besar hingga kuning dan wangi
3. masukkan tomato puri, rempah beriani, buah tomato, air, air mawar, garam secukupnya dan ayam
4. kacau rata. biarkan mendidih dan ayam 1/2 masak
5. akhir sekali masukkan beras dan gaulkan rata. masak nasi seperti biasa (boleh transferkan ke dalam rice cooker dan masak seperti biasa)
6. hidangkan bersama2 dengan acar timun

1 comments:

Tie said...

Hmm..mcm nasi briyani...cuma tak guna susu dan safron yek..Tak kiralah..asalkan sedap..he he..

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin