Pages

25 November 2008

Ayam berlada

Bahan-bahan:
1/2kg ayam - dipotong kecil, dicuci bersih dan dilumurkan dengan sedikit serbuk kunyit
garam dan gula secukup rasa
minyak

Bahan2 kisar:
6 batang cili hijau
2 batang cili merah
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1cm halia
1cm lengkuas
1 batang serai
Perahan 3 biji air limau nipis - kisar sebiji kulit limau

cara:
  • panaskan kuali dan gorengkan ayam sambil dibalik2kan sehingga ayam setengah masak
  • kemudian masukkan bahan2 kisar tadi dan gaulkan sebati dengan ayam
  • setelah itu masukkan garam dan gula secukup rasa
  • gaul rata
  • biarkan sehingga ayam masak dan sebati dengan kuah
  • angkat dan hidangkan dengan nasi putih

note: jika inginkan lauk berkuah lebihkan air sewaktu blend bahan2 kisar dan jika mau kuah kering bolehlah dimasak di atas api yg kecil sehingga kuah agak kering

source: rossya (cara diubah sedikit)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin