Pages

15 November 2008

Wok noodles

Bahan-bahan:
200gm mee teow - direndam dengan air panas (boleh juga guna mee sanggul atau egg noodle)
12 biji cendawan kering - direndam dalam semangkuk air
300gm isi ayam - dipotong kecil
4 ulas bawang putih - diketuk
5 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tiram
1/2 camt serbuk lada sulah
1/2 camt serbuk lada hitam
2 camt garam
1 sudu besar gula pasir
3 sudu besar tepung jagung - di bancuh dengan semangkuk air
air secukupnya
2 biji telur

cara:
  • panaskan kuali dan tumiskan bawang putih sehingga naik bau
  • masukkan serbuk lada putih & lada hitam, kacau rata
  • kemudian masukkan pula isi ayam dan kacau sehingga ayam separuh masak
  • masukkan kicap dan sos tiram, gaul rata
  • setelah itu masukkan cendawan kering bersama2 dengan air rendamannya
  • kuatkan api dan biarkan kuah mendidih
  • tambahkan air dan biarkan sehingga ayam dan cendawan menjadi lembut
  • masukkan air bancuhan tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi agak likat
  • masukkan garam dan gula, kacau rata
  • kemudian masukkan mee dan kacau lagi. tambahkan air jika perlu
  • akhir sekali pecahkan telur dan jangan kacau sentiasa
  • tutupkan api apabila telur sudah mula mengeras
  • hidangkan panas2

note: mee ini hendaklah di makan ketika panas

source: rinnchan

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin