Pages

30 November 2008

Nasi beriani

Bahan-bahan:
1kg beras basmathi - dicuci bersih dan toskan
1 camb pes halia dan pes bawang putih
1 camb rempah beriani
1 1/2 liter air atau secukupnya
1 camb pewarna kuning
2 camb air mawar
2 genggam gajus goreng
1/2 tin (200gm) susu cair - evaporated milk
1 ikat daun pudina
1 ikat daun ketumbar
garam secukupnya
sedikit bawang goreng
minyak sapi - boleh digantikan dengan minyak jagung atau minyak sayur

Bahan2 menumis:
2 labu bawang besar - dihiris bulat
4 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 cm kulit kayu manis
3 helai daun pandan - diikat

cara:
  1. panaskan periuk non-stick dan panaskan minyak
  2. masukkan bahan2 penumis dan tumis sehingga garing dan wangi
  3. kemudian masukkan pes halia dan bawang putih
  4. kacau sebentar
  5. setelah itu barulah dimasukkan beras, susu, daun pudina, daun ketumbar, air dan garam secukupnya
  6. gaulkan rata
  7. biarkan nasi kering lalu dikacau sekali lagi baru ditutup periuk, kecilkan api dan tanak sehingga nasi masak
  8. jika masak menggunakan rice cooker selepas step 6 pindahkan nasi ke dalam rice cooker dan masak seperti masak nasi
  9. setelah nasi masak buatkan lubang kecil ditengah2 nasi dengan menggunakan belakang sudu dan tuangkan campuran air mawar + pewarna ke dalam lubang tadi
  10. tutup semula lubang tadi dengan nasi
  11. tutup semula periuk nasi dan masak lagi lebih kurang 10 min
  12. akhir sekali kacaukan nasi perlahan2 supaya warna nasi menjadi sekata
  13. hidangkan dan taburkan dengan bawang goreng dan gajus goreng

source: rossya

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin