Pages

20 November 2008

Daging masak merah resepi II

Bahan-bahan:
1kg daging batang pinang
2 batang cili merah/hijau - dihiris
2 labu bawang besar kuning - dihiris kasar
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
1 sudu besar tepung jagung + sedikit air - bancuh
stok daging secukupnya - air rebusan daging jangan dibuang
garam dan gula secukup rasa
sedikit daun sup - dihiris kasar

Bahan2 kisar:
1 1/2 labu bawang besar
8 ulas bawang putih
3-4 helai cili kering - kalau nak pedas boleh tambahkan (direndam dengan air panas)

cara:
  • untuk penyediaan daging: daging direbus hingga emputk (biar seketul besar jangan dipotong). jangan dibuang airnya
  • bila sudah empuk hiriskan daging tadi dan kemudian gorengkan sehingga separuh garing
  • masukkan sedikit pewarna merah dan gaulkan daging tadi. angkat dan ketepikan
  • panaskan minyak dan tumiskan bahan2 kisar sehingga wangi dan garing
  • kemudian masukkan sos cili, sos tiram, gula dan garam secukup rasa. kacau sekejap
  • setelah itu masukkan air rebusan daging tadi dan kacau rata
  • masukkan daging, air tepung jagung dan kacau sehingga kuah menjadi pekat
  • akhir sekali masukkan hirisan bawang besar dan hirisan daun sup
  • kacau sehingga sebati dan bawang agak layu
  • angkat dan hidangkan bersama2 dengan nasi putih

source: azie norazie

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
Blog Widget by LinkWithin