1 ekor ayam - dibelah 4 atau ikut suka
2 cawan santan - dari sebiji kelapa
1 batang serai - dititik
3 keping asam keping
garam secukup rasa
Bahan2 kisar:
1 sudu besar lada hitam
5 tangkai cili padi
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
5cm halia
2cm lengkuas
2cm kunyit hidup
3 batang serai
cara:
- masukkan kesemua bahan2 ke dalam kuali dan biarkan sehingga kuahnya mendidih
- setelah itu keluarkan ayam dan letakkan ke atas dulang pembakar
- bakar pada suhu 200C selama 20-30 min
- selepas 10 min terbalikkan ayam supaya kedua2 bahagian garing sekata
- masaklah kuah sehingga pekat
- setelah ayam masak bolehlah dituangkan kuah ke atasnya
- hidangkan bersama2 nasi
source: k.hanieliza
3 comments:
Huuwaaaa.... percik klate...
Biasa kak tie buat percik merah tu, macam ganu punya. Mentua suka buat percik putih ni, sedap jugak...
ye ke sure sedapkan mentua kalau masak
giannis antetokounmpo shoes
supreme official
kyrie irving shoes
palm angels outlet
off white nike
a bathing ape
bape clothing outlet
supreme t shirt
off white jordan 1
off white hoodie
Post a Comment